10 Ekim 2012 Çarşamba

Güvenli Tedavi İmplant







Genel diş hekimliği, estetik diş hekimliği, implantoloji, çene eklemi rahatsızları ve ortodonti hizmetlerinde profesyonel olan Primedent’den Prof.Dr. Haldun İPLİKÇİOĞLU ile implant tedavisi...

İmplant tedavisi nedir?
Dental implantlar ile tedavi, diş hekimliği biliminin hastalara sunduğu son gelişmelerden birisidir. İmplantlar, kaybedilmiş doğal dişlerin yerini dolduran küçük titanyum vidalardır. Kemik içine yerleştirilen implantlar, belli bir iyileşme süresi içinde kemik ile kaynaşır ve üzerlerine yapılan sabit ya da hareketli protezlere destek olurlar. Bu sayede, klasik protezlerin ortaya koyduğu birçok sıkıntı ortadan kaldırılmış olur. Hastanın yaşam kalitesi artırılarak, sosyal olarak kendilerini daha güvende hissetmesi sağlanır. Tedavinin en büyük avantajı, sağlıklı olan komşu doğal dişte hiçbir kesim işleminin yapılmamasıdır.

Dental implant yerleştirilmesi için gerekli olan koşullar nelerdir?
İmplant uygulanması için temel gereksinimler yeterli kemik desteğinin varolması, iyi ağız bakımı ve bozuk olmayan bir yara iyileşme kapasitesidir. Ameliyatın başarılı olabilmesi için daha önceden doğal dişlerin tedavi edilmesi ve varsa dişeti rahatsızlıklarının ortadan kaldırılması gerekmektedir.

İmplant tedavisi her yaşta yapılabilir mi?
18 ile 99 yaşları arasında değişen, genel olarak sağlıklı bireyler implant tedavisinden faydalanabilirler. Bazı özel durumlarda (kemik gelişiminin tamamlandığının tesbit edildiği haller) 18 yaş altındaki kişilere de implant uygulanabilir.


İmplantların ömrü ne kadardır?
Düşünecek olursak doğal dişler bir ömür boyu hizmet vermesi gereken organlarımızdır. Ancak örneklere bakacak olursak hayat boyunca diş kayıplarımız olduğunu görürsünüz.Yayınlanmış bilimsel raporlar 30 sene önce uygulanmış implantların %80’i aşkın bir kısmının halen ağızda bulunduğunu göstermektedir. Ancak bunların hekim uygulamasını takiben hastanın çok iyi bir ağız temizliği sağlayabildiği durumlar olduğu unutulmamalıdır. Bununla birlikte düzenli olarak diş ve diş eti sağlığınızı kontrol ettirmeniz ve az sayıda sigara tüketmeniz de etken faktörlerden bazılarıdır. Köprü olsun, modern protez olsun, implant dışı standart protetik uygulamaların ortalama ömrü ise gene bilimsel veriler ışığında 7-12 senedir.

Eksik olan her diş için bir implant gerekli midir? Yoksa tek implant birden fazla dişin yükünü taşıyabilir mi?
Kaybedilen her diş için bir implant gerekmez. Hiç diş olmayan bir damakta yapılacak protezin şekline ve var olan kemiğin miktarı ve sertliğine bağlı olarak 2 ile 8 arasında implant gerekmektedir. Eğer eksik diş sayısı ‘1’den fazla ise implant uygulanacak bölgeye bağlı olarak tek bir implant 2 ya da 3 diş yerine hizmet verebilir.Örnek olarak 3 diş eksikliği 2 adet implant ile giderilebilir.

Hangi durumlarda implant yerine klasik köprü protezleri önerilir?
Yakın zamana kadar çoğu diş hekimi eksik dişlerin tedavisinde klasik köprülerin uygulanmasını önermekteydi. Ancak dental implantoloji alanındaki son gelişmeler hastalarımıza daha fazla tedavi seçeneği sunmamıza neden oldu. Günümüzde, boşluğa komşu dişlerin tedavi ihtiyacı olduğu bazı özel durumlarda, halen komşu dişlerden destek alınan klasik köprüler önerilebilmektedir. Ancak doğal dişlerin bütünlüğünün bozulmaması, karşıt dişlerle olan ilişkinin değişikliğe uğratılmaması ve birçok diğer teknik kısıtlamalar nedeni ile çoğu hekim giderek artan oranda köprü protezi uygulamasını terk ederek hastalarını implant uygulamalarına yönlendirmektedir.


İmplant uygulanması sırasında gözlenebilecek riskler nelerdir? 
Doğru planlanmış ve deneyimli hekimler tarafından yapılan implant uygulaması risklerinin, bir diş çekimi sırasında karşılaşılabilecek risklerden farkı yoktur. Ancak özellikle operasyondan hemen sonraki erken dönemde hekiminizin önerilerine uyulması ve ağız bakımına özen gösterilmesi gerekmektedir.

İmplant yerleştirilmesi ağrılı mıdır? Cerrahi işlem ne kadar sürer?
Uygun anestezi altında implant operasyonu sırasında hiç ağrı duyulmaz. Operasyon sonrasında da hissedilen ağrı normal bir diş çekimi ağrısından farklı değildir ve sık kullanılan ağrı kesiciler ile kolayca atlatılabilir. Ağrı kesicilerin ve antibiyotiklerin kullanımı operasyonun şartlarına göre her hasta için değişiklik gösterebilir. Yerleştirilecek implant sayısı ve kemik durumuna göre işlem 30 dakika ile 3 saat arasında sürebilir. Ancak özel durumunuza göre bu konudaki en doğru bilgiyi hekiminiz size önceden verecektir. Operasyon sonrası bazen birkaç gün sürecek hafif şişlik görülmesi normal sayılmalıdır.

Primedent Ağız ve Diş Sağlığı Kliniği
Adres: Hacı Adil Caddesi, Zakkum Sokak, No:2, 34330, 2.Levent, İstanbul
İletişim: 0 212 283 36 83